TERÉZVÁROSI ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK
NAPKÖZI OTTHONA
EMAIL CÍMÜNK
TELEFONSZÁMUNK
+36 (1) 311 2230

A Rendőrmúzeumban jártunk

2019-03-21 08:55

A TERÉZÉNO fiataljai a Mosonyi utcában található Rendőrmúzeumban jártak. A múzeum a rendőrség elmúlt másfél évszázados történetét, illetve híres magyarországi bűncselekményeket, bűnelkövetőket, rendőrségi relikviákat, nyomozási eszközöket mutat be.

A Bűnügyi Múzeumot 1908-ban hozták létre azzal a céllal, hogy a fiatal rendőrtanoncok, joghallgatók, orvostanhallgatók, illetve bűnügyi szakemberek munkáját segítse a korábban megtörtént bűnesetek bemutatásán keresztül. 1999 áprilisában, a Rendőrnap alkalmából a Mosonyi utca 5. szám alatt nyitotta meg újra kapuit, és vált mindenki számára látogathatóvá.

A múzeumban tárlatvezető segítségével tekintették meg a fiatalok az állandó kiállításokat: a magyar rendőrség története 1848-tól napjainkig, kriminalisztikai (bűnügyi) kiállítás, „Múlt és jelen” fotókiállítás. A legnagyobb élményt a bűnügyi kiállítás nyújtotta, a fiatalok megtudhatták, hogy az egyes bűncselekményeket miként lehet eredményesen felderíteni. Interaktív foglalkozás keretében ismertették, hogyan néz ki egy helyszíni szemle (szagminta, lábnyom rögzítése stb.).  A tárlatvezető elmondta, hogy a kiállított tárgyak közül minden eredeti, az egyes bűncselekmények bemutatása egy-egy megtörtént esetet dolgoz fel.

Nagy érdeklődést mutatott a csoport az ujjnyomat vétel iránt, melyet ki is próbálhattak a gyakorlatban. A kísérő elmesélte, hogy Európában másodikként nálunk vezették be 1904-ben az ujjnyomat-nyilvántartási rendszert, a módszert Angliából, a Scotland Yardtól vettük át.

 

A fiatalok élménydús, hasznos programnak ítélték a múzeumlátogatást, jó szívvel ajánlják minden érdeklődőnek!